جنگ لفظی میان مقامات ایران و آمریکا شاید آینده مبهمی را برای منطقه رقم بزند، اما آنچه واضح است تهدیداتی که ترامپ علیه منطقه میکند و پاسخ متقابلی که میشنود روی قیمت نفت و انرژی تاثیر گذاشته و اثر آن به خود مردم آمریکا بر میگردد.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو- زهرامهران راد؛۱۲ تیر ماه بود که روحانی در جمع ایرانیان مقیم سوئیس به ادعای آمریکاییها مبنی بر اینکه تا آبان ماه به طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را میگیریم، واکنش نشان داد و تلویحا به قدرت ایران در تامین امنیت تنگه هرمز اشاره کرد و گفت: این اصلا معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید این کار را بکنید نتیجه اش را هم خواهید دید.
پاسخ ترامپ به روحانی با تقلید از جمله معروف ظریف
بر اساس ادعا ترامپ که گویی بزرگترین تابوی سیاست خارجی خود را مسئله ایران می داند در ادامه دیپلماسی توئیتری خود خطاب به روحانی با تقلید از جمله معروف ظریف که هرگز یک ایرانی را تهدید نکنید، مینویسد: دیگر هرگز ایالات متحده را تهدید نکن. وی در ادامه لفاظی خود را صراحتا به تهدید تبدیل میکند و میگوید: شما تاوان این اقدام را خواهید داد، تاوانی که کمتر کسی در طول تاریخ به آن دچار شده است.
داستان به همین جا ختم نمیشود چندی بعد روحانی در همایش روسای نمایندگیهای جمهوری اسلامی در خارج از کشور خطاب به آمریکاییها میگوید؛آقای ترامپ! ما مرد شرف و ضامن امنیت آبراه منطقه در طول تاریخ هستیم؛ با دم شیر بازی نکنید، پشیمان کننده است. روحانی همچنین خطاب به ترامپاضافه می کند که "صلح با ایران مادر صلحها و جنگ با ایران مادر جنگ هاست" رئیس جمهور ادامه می دهد: خیال میکنند وقتی ما میگوییم اگر نفت ایران صادر نشود، هیچ کس نمیتواند نفت صادر کند به دنبال بستن تنگه هرمز هستیم در صورتی که راههای فراوانی وجود دارد و بستن تنگه هرمز روش ساده آن است، اما "بسیاری تنگههای دیگر" برای این کار در اختیار داریم.
آمریکاییها که هنوز دل شان از این تهدید ایران آرام نشده بود جواب کوبندهای به ادعای روحانی در قبال عدم صادرات نفت منطقه دادند و پمپئو وکیل بازرگان مآب آمریکایی که او نیز مثل ترامپ تجارت را رها کرده و به دنیای سیاست آمده و جهت گیریهای ضد ایرانی و اسلامی او شهره آفاق است، سکان این جنگ لفظی را به عهده گرفت.
ایرانیها از ابتدای انقلاب سرسازگاری با فرزند ناخلف ما را نداشتند
پمپئو که از نظریههای معروف او میتوان به مقدس شمردن جنگ در خاورمیانه علیه مسلمین و همچنین ادعای وی در خصوص اینکه «غرب مسلمان و شرق مسیحی همواره با یکدیگر در حال جنگ هستند»، میتوان اشاره کرد در جمع ایرانیان مقیم آمریکا در کتابخانه «ریگان» وقیحانه به مقامات ایرانی توهین میکند و صراحتا سپاه پاسداران و رئیس قوه قضائیه را به باد افترا و تهمت میگیرد
آتشی که روحانی با سخنان خود و تهدید تلویحی سد کردن راه صادرات نفت در منطقه روشن کرد به شدت در درون آمریکاییها زبانه میکشد از این رو پمپئو یا همان رئیس سابق سیا در ادامه سخنان سخیفانه خود به مقام شامخ مرجعیت در ایران میتازد و این جایگاه رفیع و شخص آیت الله مکارم شیرازی را متهم به فساد و ثروت اندوزی میکند البته دست آخر حرف دلش را هم میزند اول اینکه ایرانیها از ابتدای انقلاب سرسازگاری با فرزند ناخلف ما یعنی اسرائیل را نداشتند و دوم اینکه اگر قول بدهند که اخلاق شان را خوب کنند و تغییر رفتار دهند همان طور که با کره شمالی وارد مذاکره شدیم شاید با آنها هم آشتی کردیم.
البته این واگویههای دیپلماتیک مقامات آمریکا و ایران به همین جا ختم نمیشود، این بار و در جواب توهینهای وزیر امور خارجه فعلی و رئیس سابق سیا در آمریکا« سردار دلها» یعنی حاج قاسم سلیمانی وارد میدان میشود.
نویسنده نامه ملتمسانه به سردار سلیمانی در زمان جنگ با داعش چه کسی بوده است؟
شاید وزیر خارجه آمریکا که همین دسامبر گذشته در کسوت رئیس سازمان سیا نامهای به قاسم سلیمانی نوشته بود، نامهای که هیچ گاه حتی از سمت سردار باز نشد دوست داشته باشد جواب نامه خود را در قالب پاسخ به سخنان سخیف خود از زبان سردار سلیمانی بشنود.
ماجرای این نامه از این قراراست که در دسامبر(آذر) سال قبل رئیس سیا نامهای به سردار سلیمانی مینویسد، نامهای که البته هیچ گاه از سمت سردار سلیمانی حتی گشوده هم نشد. اما در شرح محتوای این نامه خود مایک میگوید: این نامه پیام آمریکا را در مورد مسئولیت ایران در عراق گوشزد میکند و ما در این نامه شخص سردار سلیمانی و رهبری ایران را به طور کاملا شفاف و روشن متوجه این مسئولیت کردیم.
نامهای که البته حجت الاسلام محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری نیز صحت ارسال آن را تایید کرده بود و گفته بود زمانی که حاج قاسم در بوکمال سوریه به سر میبرد رئیس سازمان سیا نامهای برای او فرستاد، اما سردار گفت: نامه تو را نمیگیرم و نمیخوانم و اصلا با این افراد صحبتی ندارم.
خود جناب مایک نیز در آن روزها با تایید اینکه حاج قاسم سلیمانی هیچ وقت نامه من را حتی نگشود، گفت: در عین حال از این موضوع ناراحت نیستم.
القصه سردار سلیمانی جواب تندی به لفاظیهای ترامپ و نوچه هایش داد وگفت رئیسجمهور آمریکا در جواب رئیسجمهور ما مطالب سخیفی در توئیت خود بیان کرد. آقای ترامپ، شان رئیسجمهورما نیست که جواب تو را بدهد. من به عنوان سرباز ملت جواب تورا میدهم آقای ترامپ قمارباز به شما میگویم از آنچه که شما فکر میکنید ما به شما نزدیکتریم
وی با تأکید براینکه هیچ شبی نیست که ما بخوابیم و به شما فکر نکنیم، افزود: ما ملت شهادت و امام حسین (ع) هستیم و حوادث سختی را پشت سر گذاشتهایم.
اگر آمریکا جنگی علیه ایران آغاز کند صنعت تابوتسازی در این کشور رونق مییابد
سردار سلیمانی بیان کرد: این را بدانید اگر جنگی اتفاق بیفتد این نابودی همه امکانات شما و پیروزی ما است که پایان جنگ را رقم خواهد زد؛ پس شما جنگ را شروع کنید باقی ماجرا با ما.
در این خصوص مرتضی غرقی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگوئی به خبرنگار ما گفت: بعضی اوقات در صحنه جنگ تنها عملیات رزمی در میدان جواب نمیدهد و گاهی عملیات روانی میتواند تاثیر دو چندانی داشته باشد با این تفاوت که جمهوری اسلامی در هشت سال دفاع مقدس و جنگ سوریه ثابت کرد که فراتر از لفاظی مرد عمل هم بوده و هست.
وی در پاسخ به این سوال که آیا امکان حمله آمریکا علیه ایران وجود خواهد داشت نیز گفت: اگرامریکا جنگی را علیه ایران آغاز کند، خاورمیانه مامن تابوت سربازان امریکایی خواهد شد وصنعت تابوت سازی دراین کشور به شدت رونق مییابد. (متن کانل این گفتگو را اینجا بخوانید)
جنگ لفظی در منطقه قیمت نفت را بالا می برد به هر حال به نظر میرسد در شرایط کنونی هر چه تهدیدات در منطقه افزایش یابد به موازات آن قیمت نفت برای کشورهای تولیدکننده نفت افزایش مییابد و قطعا این به نفع جمهوری اسلامی خواهد بود و در مقابل این مصرف کننده و مردم آمریکا هستند که متضرر خواهند شد. هر میزان که در اثر این کش و قوسهای لفظی قیمت نفت بالا برود به همان میزان قیمت انرژی یعنی بنزین و گازوئیل در آمریکا افزایش مییابد و این افزایش قیمت را دولت آمریکا از جیب مردم میپردازد.
بر این اساس به نظر میرسد تهدیداتی که ترامپ علیه منطقه میکند و پاسخ متقابلی که میشنود روی قیمت نفت و انرژی تاثیر گذاشته و اثر آن به خود مردم آمریکا برگردد.
ترامپ به دنبال کشاندن ایران پای میز مذاکره و کسب دستاورد انتخاباتی است در این کارزار رفته، رفته دوطرف به این نتیجه میرسند که تهدیدات جواب نمیدهد، چون از یک سو افزایش قیمت نفت به زیان اقتصاد آمریکا خواهد شد و از سوی دیگر شرکتهای سرمایه گذار از ترس تهدیدات ایالات متحده برای سرمایه گذاری ایران را انتخاب نمیکنند، اما آنچه منطقی به نظر میرسد این است که از آنجا که آمریکا در نوامبر شاهد برگزاری انتخابات خواهد بود ترامپ به دنبال دست و پا کردن دستاوردی برای پیروزی حزب خود میباشد از این رو تمام سعی خود را میکند تا ایران را پای میز مذاکره بنشاند و فشار بر ایران و مذاکره با آن را برگ برنده خود معرفی کند فارغ از اینکه این مذاکره دستاوردی داشته باشد یا خیر؟ درست شبیه آنچه با کره شمالی انجام داد.
کلام آخر اینکه مقامات ایرانی باید هوشمندانه تلاش کنند تا در مسیر گذار از این بحران گفتگوهایی که ترامپ بتواند از آنها بهره برداری سیاسی داشته باشد، شکل نگیرد البته به نظر نمیرسد تهدیدات بین دو کشور از جنگ روانی فراتر برود، چون شرایط آمریکا در منطقه به گونهای نیست که توانایی روشن کردن آتش جنگی رادر منطقه را داشته باشد.